zondag 27 oktober 2013

Seksualisering



Op de Facebookpagina 'Feminisme is voor watjes' (klikkerdeklik) post ik regelmatig relevante, leuke en interessante filmpjes en artikelen. Vind ik leuken die handel!


De seksualisering van de vrouw, het presenteren van de vrouw als lustobject ... zo af en toe laait de discussie weer op. Persoonlijk stoor ik me er niet heel erg aan als naakte vrouwen de kijkcijfers van een serie als Game of Thrones omhoog moeten gooien. We blijven mensen en dat vinden we mooi om te zien. Daarnaast wordt Miley Cyrus door niemand gedwongen om naakt op een sloopkogel te gaan zitten, maar beschouwt ze dat zelf als kunst.
Maar soms gaat het een beetje ver. Vooral voor jonge meisjes, als je het mij vraagt. Denk bijvoorbeeld aan Mini Miss Verkiezingen, waarbij moeders die het gevoel hebben dat zij de piek van hun leven gemist hebben hun dochters opdoffen als levende barbiepopjes. Dikke lagen plamuur en kitcherige jurkjes moeten de meisjes, in combinatie met een talent als twirlen of Iers dansen, naar de overwinning brengen. Dit soort verkiezingen worden misschien gezien als een typisch Amerikaans fenomeen, maar in Frankrijk konden ze er ook wat van. Enige tijd geleden werden mini-missverkiezingen daar verboden nadat een meisje van tien als volwassen vrouw, compleet met make-up, hoge hakken en een opgevulde BH, op de cover van Vogue afgebeeld stond. 
Dit is natuurlijk wel een uiterste van seksualisering. Er zijn tal van voorbeelden te noemen die minder met tienermeisjes te maken hebben. Bijvoorbeeld de wulpse brunettes die als katjes om Robin Thicke heen huppelen, of de pitspoezen bij Formule-1 wedstrijden. 
Maar ach, wat maakt het eigenlijk uit? Zolang kleine kinderen er goed genoeg tegen beschermd worden en we allemaal met een nuchter hoofd kunnen kijken naar een dame die schaarsgekleed om Jay-Z heen kruipt is er eigenlijk geen probleem. Er zijn mooie mensen op de wereld en daar mag best naar gekeken worden. 

Oh, wacht.

Pardon, er zijn mooie vrouwen op de wereld en daar mag best naar gekeken worden. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik zie weinig mannelijk naakt in videoclips. Een aantal studentes in Nieuw-Zeeland maakten een parodie op Blurred Lines van Robin Thicke en werden door velen weggezet als (excusez le mot) zeikwijven die zich niet zo moesten aanstellen. Deze studentes protesteerden in deze video niet alleen tegen de manier waarop vrouwen gepresenteerd werden in Blurred Lines, maar vooral ook op de tekst van Robin Thicke. Veel feministische websites bekritiseren die tekst, omdat het verdacht veel lijkt op wat een verkrachter zegt (you're a good girl, I know you want it, you're an animal, baby it's in your nature). Bovendien suggereert Thicke dat hij een meisje gaat drogeren om seks met haar te hebben (I got this from Jamaica, it always works for me). Oordeel zelf ... 




Een nog veel interessantere video op dit gebied vond ik op Upworthy.com, een website die dagelijks artikelen en filmpjes publiceert over wat er allemaal mis is in de wereld. Zij posten een filmpje met een aantal meiden die zich afvragen waarom er zoveel borsten en billen van vrouwen op tv zijn, maar waarom we van mannen zo weinig te zien krijgen.




Waarom is dat eigenlijk? Waarom zien we zoveel vrouwelijk naakt en zo weinig mannelijk? 
Dit is niet alleen het geval in videoclips, films en series, maar ook met bijvoorbeeld carnavals- en halloweenkostuums. Klik eens op deze link. Ik geloof niet dat veel vrouwen er bezwaar tegen zouden hebben als een afgetrainde Robin Hood met ontbloot bovenlijf een biertje voor je haalt.

Kortom, je kunt er lang en kort over discussiƫren of er teveel naakt op televisie is en of dat onze kinderen schaadt. Je kunt je afvragen of Carice van Houten nou echt in elke film haar shirt uit moet doen. Je kunt je afvragen of het nou allemaal nodig is, dat naakt en al die seks, want kijkt er echt niemand naar Game of Thrones als Daenerys gewoon haar jurk aanhoudt? Zoals ik al gezegd heb, mensen zijn mooi en dat mag best gezien worden, zolang het maar kunst blijft en geen dagelijkse realiteit. En wat meer mannelijk bloot graag. Kom op John Snow, gooi dat dode dier eens van je lijf en laat die camera zakken. Seks sells!!!


;-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten