woensdag 20 november 2013

Hoor wie klopt daar kind'ren

OP WWW.FACEBOOK.COM/FEMINISMEISVOORWATJES POST IK REGELMATIG LEUKE EN RELEVANTE FILMPJES EN ARTIKELEN. LIKE EN DEEL! 


Sinterklaas staat weer voor de deur en dat betekent speelgoedcatalogi in de brievenbus en kleurrijke reclames op TV. Schreeuwende voice-overs introduceren speelgoed waarmee gespeeld wordt door buitengewoon enthousiaste kinderen. 'Vroeger' viel de Intertoys-catalogus jaarlijks bij onze oma op de deurmat en gingen wij enthousiast dingen aankruisen en hoekjes omvouwen, want stel je voor dat Sinterklaas niet wist wat je voor pakjesavond wilde. Ik was destijds niet zo genderneutraal als ik nu ben. Barbies, Baby Born, zo'n opmaakpop, mijn kamertje stond er vol van. Ik had ook een abonnement op Barbie-boeken. Elke maand viel er een nieuw Barbie-avontuur bij ons op de deurmat. 
Ook dit jaar zijn er weer duizenden kinderen in Nederland die enthousiast en licht nerveus de catalogus van Bart Smit en dergelijken doorbladeren, het ene stuk speelgoed nog mooier dan het andere.  

Je hebt inmiddels wel door waar ik heen wil. Begin oktober ontstond er ophef over de folder van de Bart Smit. En wel over deze pagina.





Blegh.

Verder in de folder: mini laboratoria, een microscoop, een geweer, LEGO, allemaal met jongetjes erbij. Daarnaast ook poppen, winkeltjes, keukentjes en pluizige hondjes, allemaal met meisjes erbij. 

Allemaal vrij stereotyperend en of dat erg is, is natuurlijk het punt van discussie. In Zweden willen ze die discussie uit de weg gaan. Daar wordt, onder andere door Toys 'R Us, speelgoed genderneutraal geadverteerd. Hoe ziet dat er eigenlijk uit? Geen roze en blauw meer? Kinderen in de folder die voor zowel jongen als meisje door kunnen gaan? Nee. Dit is genderneutrale marketing.




Zeg nou eerlijk, dat ziet er toch veel beter uit? 
Meisjes hoeven niet alleen met stofzuigers en kinderwagentjes afgebeeld te worden, jongens hoeven ook niet alleen met legerpoppetjes en LEGO te spelen. Speelgoedproducent GoldieBlox denkt hier niet zo over en wil de volgende generaties vrouwelijke ingenieurs inspireren.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten