donderdag 19 juni 2014

Het WK in Lingerie

Zoals elke keer gaat het WK voetbal gepaard met het WK in Lingerie op Veronica. In de rust van de voetbalwedstrijd zapt menig voetbalkijker over naar de zender, waar voluptueuze modellen uit verschillende landen (ahum), gehuld in lingerie, proberen een bal in het doel te schieten. Natuurlijk gaat dit niet altijd even goed, zeker omdat het 'voetballen'  gepaard gaat met het schudden en heen en weer wiegen van vrouwelijke rondingen. Daarbij is het commentaar ook niet van de lucht; de ene seksistische opmerking na de andere passeert de revue. De dames die aan het WK meedoen weten als geen ander dat kleding bij het voetbal alleen maar in de weg zit.


Wat is hier nou precies erg aan? Ooit zei ik in een blog dat we allemaal mensen zijn en dat we best van elkaars mooie lichaam mogen genieten. Bovendien zullen de dames die meedoen aan het WK niet gedwongen zijn en hebben ze het vast ontzettend naar hun zin gehad bij de opnames (dacht je dat het live was? Ha!).

Ik heb echter al meerdere malen geschreven over het objectificeren van vrouwen en waarom dat een probleem is. Bij dit WK in Lingerie worden vrouwen weer neergezet als een stuk lekker vlees dat niets meer kan dan mooi zijn, in dienst van het mannelijk genot. Het draagt er aan bij dat mooie vrouwen die een functie uitoefenen die niets met hun uiterlijk te maken heeft, maar wel met hun talent en intelligentie, een stuk minder gemakkelijk serieus genomen worden. Daarnaast draagt het bij aan het idee dat een mooi vrouwenlichaam publiek bezit is; het is voor iedereen toegankelijk om naar te fluiten, te roepen, even in de kont te knijpen of seksistische opmerkingen over te maken. 

Mocht je je hier niet helemaal in kunnen vinden, in dit filmpje wordt deze objectificatie ontzettend goed uitgelegd. Ik heb hem al eens eerder gepost.



Het valt me op dat ik bijna geen kritiek hoor of lees op dit WK in Lingerie. Zijn we dit soort vertoningen dan maar normaal gaan vinden? 

10 opmerkingen:

  1. Tja, dit zijn we uiteraard normaal gaan vinden. Ik ben het er ook mee eens dat we van elkaars mooiheid mogen genieten en appreciëren ... net zoals we van kunst of natuur kunnen genieten. Het gaat uiteraard om respect, en het menselijke erachter te kunnen waarderen. Helaas kijken de meeste mannen niet op zo'n respectvolle manier, eerder op een objectiverende wijze.
    We kunnen massaal mannen de schuld gaan geven, maar ik geloof dat vrouwen hier niet machteloos bij staan. In tegendeel, ik vind dat zij wellicht bijna volledig verantwoordelijk hier voor zijn, ook al zien zij dat niet zo. Want hoe zouden er zo'n wk-lingerie reclames kunnen zijn, als vrouwen er niet over zouden instemmen om mee te doen? Niemand houdt ze namelijk een pistool tegen het hoofd.
    Vrouwen moeten diep gaan beginnen nadenken over wat zelfrespect en zelfliefde voor hen betekent. Als ze dat hebben ontdekt, en het ook echt practiseren, dan zal er positieve verandering komen die ook mannen zullen inspireren om hun gedrag en manier van kijken naar de wereld en vrouwen te veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben het zeker met je eens, het probleem ligt bij zowel mannen als vrouwen. Toch vind ik dat daarbij een kanttekening geplaatst moet worden. Ik denk dat vrouwen eerder geneigd zijn te denken dat ze sexy 'horen' te zijn, dat dat van hen verwacht wordt. Daarom zie je eerder een WK in lingerie dan een WK in boxershort, bij wijze van spreken. En deze verwachting, of je zou het ook een soort van plichtsbesef kunnen noemen, worden weer gevoed met dingen als het WK in lingerie. Een vicieuze cirkel dus.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies zoals je zegt "vrouwen eerder geneigd zijn de denken dat ze sexy "horen" te zijn". Er is niks mis met sexy zijn, het kan een manier van expressie zijn waar volledige zelfliefde en zelfvertrouwen achter schuilt.
      Maar als "ze denken dat ze zo horen te zijn", dan geeft dat blijk van een grote onzelfzekerheid onder vrouwen.
      Wij als mannen zijn zeker verre van perfect, ik wou dat meer onder ons ook over onszelf als mannen konden reflecteren, maar wij als mannen, zelfs als wij zouden verbeteren, kunnen er nooit voor zorgen dat vrouwen oprecht zelfzeker worden en van zichzelf gaan beginnen houden. Dat moeten vrouwen doen. Hoe meer vrouwen van zichzelf houden en respecteren, hoe meer respect en liefde dat van mannen afdwingt (in een zachte, niet aggresieve extreem feministische zin dan).
      :)

      Verwijderen
  3. Ik ben normaal helemaal niet iemand die zich snel druk maakt om dit soort dingen, maar ik heb het WK in lingerie al vanaf de eerste keer dat ik ervan hoorde onzin gevonden. Voor de grap eens gezocht op Google en het verbaasde mij ook hoe weinig mensen hier een probleem mee lijken te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben zeker niet voor objectificatie van de vrouw, maar laten we ook een ander aspect belichten, namelijk: het is werk.
    Veronica maakt gebruik van een aantal promotiebureaus en die organisaties moeten dan een x aantal personen leveren voor een productie. In dit geval het WK in lingerie. Het is dus geen vrijwilligerswerk - deze werkende mensen hebben thuis gewoon rekeningen te betalen.
    Als model je beroep is en je houdt van jezelf en je werk (dat uiteraard niet uitsluitend bestaat uit heupwiegen in het kader van het WK), en er is klaarblijkelijk een markt voor jou, en je kunt hierdoor voorzien in je levensonderhoud, dan zie ik niet wat daar mis mee is. Er zijn veel mensen die onder slechtere omstandigheden moeten werken.

    Daarnaast stel ik me zo voor dat de meeste modellen het ontbreken van elke diepgang op zo'n opnamedag helemaal niet als problematisch ervaren, maar dat zij een uurtarief rekenen en een onkosten vergoeding vragen en de onderbroekenlol op de koop toe nemen.


    Ik mag zelf ook graag naar mooie mensen kijken, maar ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niet thuisblijf voor het 'WK in lingerie', laat staan dat ik deze veelal zelfstandig ondernemers objectificeer.
    Sexy heeft voor mij niet uitsluitend met uiterlijkheden te maken, maar door het geheel van voorkomen, uitstraling en persoonlijkheid. Sexy is niet zozeer weinig verhullende lingerie (bij sommige vrouwen is dit zelfs alles behalve sexy), maar eerder een bepaalde manier van kijken, de manier van bewegen, van lopen, van lachen, van praten. Het gaat om het samenstel van een heleboel factoren en daarbij... smaken verschillen. Niet iedereen hoeft dit leuk te vinden, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De samenleving zorgt voor de socialisatie van de vrouw. Ik denk dat dit het probleem is. Het is niet intrinsiek aanwezig bij vrouwen dat ze onzeker zijn of minder zelfliefde hebben dan mannen. Vrouwen zijn zo gemaakt/gesocialiseerd dat ze hun emoties meer tonen waardoor ze zich kwetsbaarder opstellen dan mannen.

    Het thema wat hier besproken wordt is een gevolg van socialisatie . Hoe kunnen we dit aanpakken? Zorgen dat vrouwen niet meer worden geobjectiveerd? Zorgen dat vrouwen van zichzelf houden, en respect hebben voor zichzelf?

    De oplossing ligt bij de bron, meningen over het WK lingerie zijn slecht één stapje in de richting van sensibilisatie, maar verandert volgens mij niets aan het structurele probleem van de samenleving omtrent genderongelijk? Of wat denken jullie?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een WK lingerie moet sowieso kunnen. Het feit dat vrouwen die daaraan meedoen vaak niet serieus genomen worden, is omdat het ook vaak niet echt de allerslimsten zijn. Daarbuiten vind ik dat de laatste tijd in praktijk vrouwen al veel minder geobjectiveerd worden dan vroeger. Er is een algemene tendens in de maatschappij te merken waarin vrouwen al veel serieuzer genomen worden dan vroeger en dat is heel goed. Dus er moet niet meer zo over gezaagd worden.
    Want als er een WK lingerie georganiseerd wordt, kan je niet verwachten dat mannen de vrouwen gaan beoordelen op hun woorden. Als je het wil hebben over vrouwen die niet serieus genomen worden is dit een slecht voorbeeld. Voor de rest sluit ik mij zeker aan bij lien hierboven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens Duvel: "Er is een algemene tendens in de maatschappij te merken waarin vrouwen al veel serieuzer genomen worden dan vroeger en dat is heel goed. Dus er moet niet meer zo over gezaagd worden."

      Vrouwen verdienen nog steeds 21% minder dan mannen op jaarbasis. Ook in de politiek is er sprake van positieve discriminatie om vrouwen een plek te geven binnen het beleid. Men spreekt nog steeds van 'het glazen plafond' , vrouwen bekleden beduidend minder hoge functies dan mannen. Vind je dat hier niet meer over 'gezaagd" /gesproken mag worden?

      Verwijderen
    2. Dat is iets dat stillekes aan zal beteren denk ik (en hoop ik). De Eiffeltoren hebben ze ook niet op één dag gebouwd.

      Verwijderen
  7. Lien heeft gelijk vind ik. Mannen die als u, Duvel, denken zijn volledig ouderwets en fout. Ik ben zelf een man en het is toch duidelijk dat de argumenten van Lien ontegensprekelijk zijn? Iedereen die dit niet ziet is ofwel blind ofwel oerlomp.

    BeantwoordenVerwijderen