donderdag 10 april 2014

"Waar is mijn €300.000?"

OP WWW.FACEBOOK.COM/FEMINISMEISVOORWATJES PLAATS IK REGELMATIG LEUKE ARTIKELEN, FILMPJES EN FOTO'S. LIKE, DEEL EN BLIJF OP DE HOOGTE!


Het gaat goed met emanciperend Nederland. Op de voorpagina van Volkskrant staat vandaag een artikel over het toenemende aantal vrouwen dat meer verdient dan hun mannelijke partner. Het zal je niet ontgaan zijn dat ook andere media vandaag spraken van een opmars van de werkende vrouw. Een vijfde van de Nederlandse vrouwen verdient meer dan hun partner en het zal niet gek zijn als deze trend zich voort blijft zetten. Applaus!

Er zijn stellen die hier een probleem in zien, zo zegt demograaf Jan Latten in hetzelfde artikel in de Volkskrant. Vrouwen lopen er niet graag mee te koop dat ze meer verdienen dan hun man, en de mannen al helemaal niet. Maar, zegt meneer Latten, dat is een kwestie van gewenning. 'De traditionele rollenpatronen veranderen onmiskenbaar, zij het geleidelijk.' Lees het hele artikel hier. Ik hoop dat we over een jaartje gewoon trots kunnen zijn dat vrouwen wel eens meer verdienen dan hun man, en dat mannen zich niet hoeven te schamen omdat ze zich druk maken over het beeld van de buitenwereld. 'Alsof zij sterker is dan hij'.

Maar, ik zou deze blog niet schrijven als ik niet iets te klagen had. Want, weten we het nog? In januari van dit jaar toonde een Belgisch onderzoek aan dat mannen depressief, of in elk geval een beetje depressief, worden als hun vrouw meer verdient dan hij. Dit geldt vooral voor oudere mannen, die met een hele andere mindset zijn gaan trouwen, dan mannen die bijvoorbeeld in de afgelopen tien jaar zijn getrouwd met hun vrouw. Maar ook jongere mannen zitten ermee. Zij hebben niet automatisch een bepaalde autonomie binnen het huwelijk. Ze moeten er meer voor vechten of ze hebben het simpelweg niet. Dat is even wennen. Lees hier meer over dit onderzoek van socioloog Piet Bracke.

Een vijfde van de Nederlandse vrouwen mag dan meer verdienen dan hun man, we zijn er nog niet. Er is nog steeds een grote loonkloof tussen mannen en vrouwen die ervoor zorgt dat vrouwen in hun leven 300.000 euro mislopen in vergelijking tot een man. Hier lees je meer feitjes over loonverschillen tussen man en vrouw. Bekijk via deze pagina ook de rest van de campagne van WOMEN Inc.: "Waar is mijn €300.000?" Want we zijn er nog lang niet hoor!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten